מפוח לגג רעפים – ומה עם גג בטון שטוח?
במשך שנים רבות בנו בישראל גגות רעפים, הגם שמדובר באימוץ אלמנט בניה המתאים יותר לארצות גשומות וקרות יותר מהמיקום שלנו במזרח התיכון הקר והיבש. נדרשו מספר עשורים, כדי להבין שגג רעפים הבנוי באזור חם כמו שלנו, חייב לכלול פתרונות לאוורור נכון, ופינוי האוויר החם המצטבר בתוכו. בהיעדר חשיבה מקדימה בזמן הבניה, נדרשים כיום מרבית גגות הרעפים להתקנה של מפוח לגג רעפים, שיאפשר פינוי האוויר החם מחלל הגג, לשם הקלה על הבית. בשנים האחרונות אנחנו עדים למגמה הולכת וגדלה של בניית יותר ויותר בתים עם גג שטוח. בדרך כלל יציקה של גג בטון שטוח, ללא כיסוי של רעפים, עליו מבצעים יריעות איטום נגד חדירת מים. מי שמודע לנושא החום והקרינה, מוסיף לגג השטוח שכבות שונות של בידוד נגד חדירת חום בקיץ מבחוץ, ואובדן חום בחורף מהבית, הגם שהחורף אצלנו אינו קיצוני ולעיתים רחוקות קר.
מה קורה עם נושא האוורור בבתים ללא גגות רעפים?
הרי לכאורה, אם אין למבנה גג רעפים, אז מה יש לאוורר בבית ? כאן מתחילה אחת השגיאות הגדולות שאלפי בתים שניבנו בשנים האחרונות כבר סובלים ממנה. אם לגג רעפים מתחמם, ניתן היה לסייע לאחר סיום הבנייה ע"י הסרה של כמה רעפים והתקנת מפוח לגג רעפים, הסיוע לגג שטוח, שכבר יצקו בו בטון וברזלים ועליו שכבות שונות של בידוד ויריעות איטום – מסובך הרבה יותר. חשוב יותר: הגג השטוח, שבעבר היה "מוגן" מהקרינה הישירה של השמש ע"י גג הרעפים, חשוף כיום לקרינה ישירה וסופח אליו את החום לאורך כל שעות היום. לוקח זמן רב לבטון לשחרר את החום הצבור בתקרת הבית.
כך נוצר מצב שגם בשעות הערב והלילה, כאשר בחוץ הטמפרטורה כבר ירדה ונעים לשהות בחוץ, בתוך הבית, הקירות ובעיקר התקרה, פולטים חום, שמהווה "תנור" העוטף את הבית וגורם לחוסר נוחות ושעות מיותרות של מיזוג אויר יקר. הבעיה מחמירה עוד יותר, בבתים בהם יש יותר מקומה אחת במקרים כאלה, בנוסף לחום המגיע מהתקרה בקומה השנייה, שהתחממה לאורך כל היום בשמש היוקדת, קיימת גם עליה של חום כלפי מעלה (תופעה פיסיקאלית ידועה) מהקומה התחתונה, כלפי מעלה, חום שמקורו בתוך הבית- ממכשירים חשמליים, מאזור המטבח, מתאורה, מחלונות, ומבני הבית עצמם (בני אדם פולטים חום קבוע לחלל סביבם)- כל אלה אינם הולכים לאיבוד: הם מצטברים ועולים לעבר הקומה השנייה. ניתן לחוש בחום המצטבר, ככל שעולים במדרגות לעבר הקומה השנייה. הפתרון למניעת מצב זה, הן של חדירת חום מהתקרה והן לחום העולה מקומות תחתונות לקומה העליונה, נימצא דווקא בתחום האוורור- ולא בתחום הבידוד.
בבית עם גג שטוח חשוב מאוד להכין מראש אפשרות לשחרור חום באזור התקרה הגבוהה ביותר, בדומה לפתרון של התקנת מפוח לגג רעפים. מומלץ לשלב בזמן יציקת התקרה הכנה מתאימה של מפוח לגג שטוח, המאפשר פינוי חום גם בצורה פאסיבית, ללא הפעלת מנוע וגם בצורה אקטיבית, ע"י הפעלת מנוע שקט. הפעלת המנוע מאפשרת "למשוך" אויר מבחוץ, דרך החלונות, בשעות בהן הטמפרטורה ירדה, וכך להזרים אויר קריר דרך הבית, ולצמצם הוצאות למיזוג אויר. עוד דגשים למפוח לגג שטוח: מומלץ מאוד שהמפוח יהיה בקוטר גדול ( 30 ס"מ לפחות -12"), על מנת להבטיח שחרור יעיל של אויר חם, גם ללא הפעלת המנוע. המנוע צריך להיות כזה המאפשר מעבר אויר דרכו, ולכן מפוחים צנטרפוגאליים אינם מתאימים לכך, וכמובן שיהיה שקט. ניתן לנצל רעיון זה של פינוי אויר חם מהבית ע"י מפוח לגג שטוח, לטובת החדרת תאורה טבעית לתוך הבית. קיימים מוצרים המאפשרים שילוב של הוצאת האוויר החם מהקומה השנייה, ובאותו מוצר, הכנסת אור טבעי לחלל הקומה השנייה. כך ניתן להרוויח פעמיים: גם חיסכון בהוצאות החשמל לקירור ומיזוג האוויר, וגם חיסכון בתאורה חשמלית. מוצרים אלה מהווים סוג של סקיילייט המשלב הן את יתרון החדרת האור אך לצד זה מונע את התחממות הבית.
נכתב ע"י גל אמיתי, יועץ תרמי לחברות, ופרטיים ומומחה לאיוורור ותאורה טבעית.
חברת טרמו-ונט – 052-8047778